2024. április 17.
Ez volt a lényeg a 6. héten

Ez volt a lényeg a 6. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

A legtöbb elemző szerint egyre nagyobb az esély arra, hogy Oroszország megindítja a támadást Ukrajna ellen! Erre utal az is, hogy az Egyesült Államok vasárnap megkezdte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagjainak kivonását a kelet-ukrajnai Donyeck városból, írja az MTI.

 

Vasárnap a kanadai tüntetők megpróbáltak egy átkelőt lezárni az Egyesült Államokkal közös határon. A hatóságok egyre határozottabban lépnek fel a járvánnyal kapcsolatos intézkedések ellen indult, majd kormányellenes tüntetéssé alakult megmozdulások résztvevőivel szemben.

 

Hazánk tizedik téli olimpián elért dobogós helyét szerezte meg Liu Shaoang, aki az első magyar egyéni téli olimpiai aranyérmet akaszthatja a nyakába hétfőn. Sikerének köszönhetően a 18. helyen zárta a múlt hetet a magyar delegáció az éremtáblázaton, ami minden idők legjobb magyar szereplése.  

 

A Budavári Sikló 2020-ban volt 150 éves, egy évre rá pedig elkezdődtek a felújítási munkálatok, amelyek nemrég értek véget. A sikló a múlt héten ismét szolgálatba állt.

 

Huszonharmadik érvértékelőjét tartotta Orbán Viktor szombaton a Várkert Bazárban, ahol a miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a kormány további három hónappal meghosszabbítja az üzemanyagok árának befagyasztását.

 

Újabb rovar fogyasztását engedélyezte az Európai Bizottság pénteken: A házi tücsök a harmadik rovar, amelyet élelmiszer-összetevőként engedélyeztek. A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széles körű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár.

 

A múlt hétvégén a pártok jelöltjei elkezdték összegyűjteni az országgyűlési választásokon történő induláshoz szükséges aláírásokat. Ezzel hivatalosan is kezdetét vette a 2022-es választási kampány.

 

A hét száma: 400.000.000
A koronavírussal fertőzöttek száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján meghaladta a 400 milliót a világban. A halálos áldozatok száma 5.749.470, a fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

 

 

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.