2024. április 19.
Ez volt a lényeg a 28. héten

Ez volt a lényeg a 28. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Kedd délután megszavazta a parlament fideszes többsége az új kata-törvényt, amelynek értelmében szeptember elsejétől csak magánszemélyeketől lehet bevétele annak, aki katázik. A döntést országos tüntetéshullám követte, de a döntéshozók hajthatatlannak bizonyultak.

 

Több településen is időközi választásokat tartottak. A hétfőn bejelentett eredmények vegyes képet mutattak: a Pest megyei Nagytarcsán mind az 6 képviselői és a polgármesteri széket is független jelöltek szerezték meg, a FIDESZ-KDNP által támogatott 7 jelölt egyike sem kapott mandátumot. Ugyanakkor a szomszédos XVI. kerület egyik választókerületében viszont toronymagasan nyert a FIDESZ-KDNP jelöltje. További 5 településen választottak polgármestert és Kecskemét egyik választókerületében is az urnákhoz járultak az arra jogosultak.

 

Novák Katalin köztársasági elnök a hét elején hivatalos látogatásra érkezett Brazíliába.

 

Az Európát súlytó hőhullám miatt több országban is erdőtüzek pusztítanak. Franciaország turisták által kedvelt térségében, Gironde-ban mintegy 14 ezer embert kellett evakuálni a gyorsan közeledő erdőtüzek miatt. Olaszországban Bibione környékén, Toscanában, Szicíliában és Szardínián is pusztítottak a lángok. Spanyolországban a tüzek nem messze az ismert üdülőhelytől, Málagától csaptak fel, de egyre-másra jelentettek újabb tűzfészkeket Castilla y León és Galicia tartományokból is. Portugáliában ugyan a múlt hétvégére megfékezték a lángokat, de a hatóságok szerint 238 ember életét követelte az elmúlt hét hősége. Itthon idén kétszer annyi szabadtéri tűz keletkezett tavalyhoz képest, ami során tízszer nagyobb terület égett le, mint a 2021-es év azonos időszakában.

 

Július 15-én meghalt Ivana Trump, Donald Trump volt amerikai elnök egykori felesége. A hírt maga Trump jelentettet be, azonban arról nem adott információt, mi okozta a 73 éves nő halálát.

 

Megszavazták az abortuszhoz való jog országos visszaállítását az Egyesült Államokban.

 

Július 13-án késő délután Gulyás Gergely bejelentette a rezsicsökkentés részleges kivezetését. A kormány ígérete szerint, a háborús veszély elmúltával minden visszaáll a régi rendbe.

 Fotó: Miskolc HTP / Katasztrófavédelem

A hét száma: 650.000
Ennyivel emelte meg miniszterei fizetését Orbán Viktor. Az eddigi 1,9 millió forint helyett az új kormány miniszterei már több mint 2,6 millió forintot vihetnek haza, ami 33 százalékos béremelést jelent.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.