2024. április 18.
Mit tegyünk, hogy ne kapcsolják ki a gáz és áram szolgáltatást?

Mit tegyünk, hogy ne kapcsolják ki a gáz és áram szolgáltatást?

Mindenki került már olyan helyzetbe, amit ellenségének se kívánna. Ez a rémálom akkor válik valósággá, ha valaki figyelmetlenség vagy anyagi nehézségek miatt nem fizeti be a közműszámláit, ezért az adott szolgáltatást kikapcsolják. De mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a kellemetlen helyzetet?

Ennek a kérdésnek a megválaszolására ki lehetne illetékesebb, mint maga a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Azon kívül, hogy észben kell tartani a kifizetések esedékességét, a szolgáltató többféle figyelmeztetést is küld a fogyasztónak, mielőtt a szolgáltatást kikapcsolná. Vegyük sorba a legfontosabb tudnivalókat:

-          Az esedékes fizetési kötelezettség elmulasztása után még 60 napig törleszthetjük a tartozást, csak ezután korlátozzák a szolgáltatást

-          Mindenki kerülhet nehéz anyagi helyzetbe. Ebben az esetben fizetési nehézségekre hivatkozva kérelmezni lehet a részletfizetést vagy lehet kérni haladékot.

-          Soha nem egyik pillanatról a másikra történik a szolgáltatás kikapcsolása. Ezt a drasztikus lépést két értesítés előzi meg, amit csak abban az esetben kapunk meg, ha a szolgáltató ismeri a pontos elérhetőségünket. Ennek hiányában hiába a jó szándék, a figyelmeztetés nem ér célba.

-          Ha mégis megtörténik, hogy felhívást kapunk a szolgáltatás lehetséges szüneteltetéséről, két dolgot tehetünk. Minél hamarabb fizessük be a tartozást, majd vegyük fel a kapcsolatot a szolgáltatóval, és igazoljuk, hogy a befizetés megtörtént. Így elkerülhető, hogy a már befizetett, de könyvelésre még nem került összeg miatt megtörténjen a kikapcsolás.

Ha mégis bekövetkezik a legrosszabb, és megtörténik a kikapcsolás, akkor a következőket tehetjük:

-          Amennyiben jogszerűtlennek véljük az eljárást, forduljunk először a szolgáltatóhoz.

-          Ha vitát nem tudjuk rendezni, kezdeményezhetünk fogyasztóvédelmi eljárást is a területileg illetékes megyei kormányhivatal járási hivatalánál.

 

Egy kis odafigyeléssel tehát sok kellemetlenségtől és felesleges utánajárástól kímélhetjük meg magunkat. Fizessük be időben a közműszámlákat és aludjunk nyugodtan!

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.