2024. április 18.
Nyári álomalak? Még épp időben vagyunk, hogy idén ne csak álom maradjon

Nyári álomalak? Még épp időben vagyunk, hogy idén ne csak álom maradjon

A legtöbb újévi fogadalom – mint például, hogy többet mozgunk és egészségesebben étkezünk, hogy idén elérjük az eddigi legjobb és legegészségesebb formánkat – többnyire februárra kifullad, és ha bele is kezdtünk egyáltalán az életmódváltásba, sokszor újra meg kell találnunk a motivációt.

 

 

Már csak néhány hónap választ el bennünket a nyártól, ami a kikapcsolódás és a felhőtlen kalandok ideje, és azt mindannyian tudjuk, hogy ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, az komolyan rányomhatja a bélyegét a felejthetetlen élményekre. Legyen ez a motivációnk, készüljünk fel időben testileg és lelkileg egyaránt, és tegyünk már most a nyári álomalak eléréséért. 

 

Határozzuk meg a célunkat

Az egyik legfontosabb része az életmódváltásnak, hogy pontosan felmérjük, hogy honnan indulunk. Itt nem csupán a testsúlyunk a mérvadó, fontos, hogy lássuk, mekkora a testzsír százalékunk, az izomtömegünk, és centiben is érdemes feljegyezni az aktuális méreteinket. Ezután pedig már reálisan láthatjuk, hogy mi lesz a célunk az idén nyárra: formálódni és feszesedni, izmosodni vagy zsírt égetni, illetve, hogy ez mennyi időt fog igénybe venni. Érdemes ugyanis maximum heti egy kiló mínusszal számolni, hogy tartós és biztonságos legyen a fogyás.

Fontos megjegyezni, hogy a testzsírszázalék eredményét a testünk vízháztartása jelentősen befolyásolja, így a menstruáció előtt és alatt nem fogunk reális értéket kapni, mivel a szervezet ebben az időszakban vizet tart vissza.

 

Mozogjunk rendszeresen

Érdemes hetente 4-5 alkalommal minimum 1 órát szánni a testmozgásra. Ne feledkezzünk meg a bemelegítésről sem, hogy elkerüljük a sérüléseket. Fontos hangsúlyozni, hogy bármi is a kitűzött célunk, az erősítő és a kardio edzések ugyanolyan fontossággal bírnak. Végezzünk bátran teljes testet átmozgató vagy saját testsúlyos gyakorlatokat is, ezek is rendkívül hatékonyak. Az edzések végén pedig szánjunk legalább 10 percet a nyújtásra is, valamint hagyjunk kellő időt az edzések között a regenerációra.

 

Nem mindegy mi kerül a tányérra

Az álomalak elérése sajnos lemondásokkal jár. Búcsúzzunk el a finomított lisztekből készült péksütényektől és tésztáktól, kenyerektől, ugyanis ezek gyorsan felszívódó szénhidrátot és rettentő sok cukrot tartalmaznak. Válasszuk helyettük a teljes kiőrlésű verziókat. Fogyasszunk minél több zöldséget és magas fehérjetartalmú, de alacsony zsírtartalmú sovány húsféléket, valamint lassan felszívódó szénhidrátokat. Ezzel nem csupán az alakunkért tehetünk, hanem a szerveztünk is hálás lesz érte. A diéta ideje alatt fordítsunk kellő figyelmet a fehérje-bevitelünkre is. “Kutatások szerint egy átlagos felnőtt szervezet számára a szükséges fehérje mennyisége 0,8g testsúlykilogrammonként. Hogy a megfelelő mennyiséget be tudjuk vinni, érdemes egy jó minőségű tejsavó fehérje izolátumot választani. Ez segít majd abban, hogy a testzsírunk csökkenése mellett az izomtömegünk is növekedhessen” - jegyezte meg Gyöngyösi Szilvia, a MyEatrend márkanagykövete.

 

Szánjunk időt a pihenésre és maradjunk motiváltak

A heti 4-5 edzés mellett nagyon fontos, hogy legyen ideje a testünknek a regenerációra. Iktassunk be minimum heti egy pihenőnapot, amikor kerüljük a nagyobb fizikai terhelést. Ez segít elkerülni a sérüléseket és a kimerültséget, ami a motivációnkra is negatívan hatna. Tudatosítsuk, hogy nem mindig az a lényeg, hogy mit mutat a mérleg, sokkal fontosabb, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben.

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.