2025. augusztus 23.
Mit együnk ősszel?

Mit együnk ősszel?

Ha a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztjuk, akkor egészségesebb lehet a táplálkozásunk, sőt, még a környezetet is védhetjük.

A hűvös időben kiemelten fontos, hogy egészségesen étkezzünk, sok vitamint fogyasszunk, és ezzel megóvjuk magunkat az esetleges megbetegedésektől. Szerencsére az őszi időszak is számtalan lehetőséget kínál arra, hogy étrendünkbe vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket építsünk.

„Érdemes körtét fogyasztani, ugyanis ez a gyümölcs remek C- és K-vitamin forrás, sőt, káliumot is tartalmaz, így támogatja a csontokat és izmokat. Az ízletes gyümölcsök mellett természetesen érdemes a vitaminokat étrend-kiegészítőkkel is pótolni, különösen a C- és a D-vitamint, az őszi időszakban ugyanis sokfajta betegséggel találkozhatunk” – tette hozzá Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

 

Tök nemcsak Halloweenkor
Az ősz igazi adu ásza a tök, amelynek sok fajtája létezik, de a legtöbben a sütőtököt fogyasztják a leggyakrabban. A tök rengeteg ballasztanyagot, vitamint, és nyomelemet tartalmaz, viszont jó hír a fogyókúrázóknak, hogy kalóriatartalma igen csekély, ezért ez a zöldség nyugodtan beépíthető a diétákba is. A tök mindemellett béta-karotint is tartalmaz, mely a szervezetben A-vitaminná alakul. Érdemes a tökmagot is fogyasztani, ugyanis nemcsak finom csemege, de alkotóelemei a szervezetbe kerülve felveszik a harcot a húgyúti betegségekkel szemben is.

 

Indítsd a napot meleg ételekkel
Az ősszel együtt a hűvösebb idő is megérkezik, ilyenkor pedig nagyon nehéz jól indítani a napot. Hogy kivédd a reggeli vacogást, kezdd egy jó meleg reggelivel a napot, amely belülről is felmelegít, és táplálja a szervezeted, hogy könnyebben felvegye a harcot a napi kihívásokkal. Napközben pedig jó választás lehet egy meleg tea vagy kávé, hogy újra felmelegítsd magad.

 

Fókuszban az őszi fűszerek
Az őszi hangulathoz sokféle fűszer passzol remekül, de a hagyományos európai fűszerek mellett mindenképpen érdemes ilyenkor keleti fűszereket is használni, például gyömbért, ánizst vagy curryt. Az indiai fűszerek gyakran enyhén csípősek, az azonban nem baj, mert a csípős ételek kis mennyiségben nagyon hasznosak: megnyitja a pórusokat és segít levezetni a felesleges energiát, kitisztítani a szervezetet. Természetesen a tisztítás után mindig fontos, hogy ismét feltöltsük a szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal – ehhez is jó választás lehet valamilyen tápláló étrend-kiegészítő.

Megosztás

 Így óvd szemed a légkondicionált irodákban

Hello Mozaik

Így óvd szemed a légkondicionált irodákban

  • 2025.08.11

A modern irodai környezet kihívásokat tartogat szemüvegviselők számára. A légkondicionálás, bár kellemes hőmérsékletet biztosít, gyakran okoz szemszárazságot és kellemetlenséget. Az Alensa szakértőivel együtt mutatjuk be, hogyan védheti meg szemei egészségét klimatizált környezetben, és milyen optikai megoldások állnak rendelkezésére a tökéletes komfortérzet eléréséhez.

 

5 okos tipp a látás javítására

Hello Mozaik

5 okos tipp a látás javítására

  • 2025.08.4

A modern életmód egyre nagyobb kihívás elé állítja a szemeket. Képernyők, UV-sugárzás, stressz és helytelen táplálkozás mind közreműködnek abban, hogy látásunk fokozatosan romolhat. A jó hír az, hogy egyszerű, mindennapi szokások kialakításával sokat lehet tenni a szem egészségéért és látás megőrzéséért. Az alábbiakban az Alensa javasol 5 tippet, mire érdemes figyelni.