2024. április 28.
Nemzetiségi hét Veszprémben

Nemzetiségi hét Veszprémben

A nemzetiségi hét keretei között számos versenyt, előadást szerveztek Veszprém megyében.

Második alkalommal rendezték meg a megyei németversenyt a Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola a német nemzetiségi nyelvet tanuló diákjainak. A verseny célja a nyelvtanuláshoz való pozitív viszonyulás és az együttműködési képességek erősítése volt. A versenyben harmadik és negyedik osztályos gyerekek vettek részt négyfős csapatokban, a téma pedig az „Évszakok” volt. A házigazda csapat mellett részt vettek a veszprémi Hriszto Botev, a Gyulaffy László, a magyarpolányi és a zánkai iskolák csapatai is.

 

A Gizella napok zárónapján kulturális műsorral készültek a veszprémi Nemzetiségi Önkormányzatok. Saját szervezésükben nemzetiségi dalokkal, előadásokkal léptek színpadra. Az örmény Group Duduk Együttes örmény népi hangszereken játszott, a lengyelek előadásában Kohán Nikolett és Horváth Kornél adtak koncertet. A magyar-ukrán színészi társulat mozgásszínházi, maszkos, bábos előadással készült, Domonkos Ágnes és Bondarchuk Mikola kétszemélyes darabjának címe: Roza és Alfréd. Bemutatkozott a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete és a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület énekkara is. A Favorit Gyermek Modern Tánccsoport két táncdarabbal készült, zárásként pedig a devecseri Fláre Beások autentikus roma népi zenével szórakoztatták a közönséget.

Megosztás

Puccini első nagy sikere a Müpában

Hello Kultúra

Puccini első nagy sikere a Müpában

  • 2024.02.8

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.