2024. május 6.
Zsóka ment, látott és győzött

Zsóka ment, látott és győzött

A Magyar Sakkszövetség szervezésében a Magyarország – Lengyelország ifjúsági válogatott mérkőzésen az ajkai Gaál Zsóka a nyolcfős csapat hatodik tábláján kapott lehetőséget.

 

A mérkőzés, minap a remek körülményeket biztosító Mátraházán került megrendezésre. Az előző évek győzelmei után idén Európa egyik legerősebb válogatottját hívták meg. Nem titkolták a szakemberek, hogy a magyar fiatalok tanulni is szeretnénk a lengyelektől.

Két fordulóban bonyolították le a válogatott találkozót. Az elsőben a vendégek 4,5 : 3,5 arányban nyerték. Itt még a magyar csapat vezetői bíztak a szoros eredményben, a fordítás lehetőségében. A második forduló is magabiztos lengyel sikert hozott. A lengyel ifisták 6,0 : 2,0 arányban győztek. A végeredmény: Magyarország – Lengyelország 5,5 : 10,5.

A nyolcas csapatból négy magyar játékos egy győzelem mellett egy vereséget szenvedett, hárman mindkét meccsüket elvesztették, egy döntetlen született.

Egyetlen magyar játékos nyerte meg mindkét mérkőzését, azt hiszem nem nehéz kitalálni: a Tapolcai VSE színeiben játszó ajkai Gaál Zsóka. A lengyel bajnoknő, Maria Pawicka alaposan készült Zsóka legyőzésére, de az ajkai sakkzsenit ez nem zavarta túlságosan és könnyedén, mosolyogva, remek játékkal győzte le mind a két napon. Ha minden táblára jutott volna egy Zsóka, akkor a lengyeleknek nem sok esélyük lett volna a győzelemre! Ilyen játékosra van szüksége a magyar válogatottnak, aki hatalmas küzdő, megvan benne a sakk iránti alázat, iszonyatos a szorgalma és nagyon harcias. Sakktudása mellett a lengyelek ellen is hatalmas küzdeni akarásával is kilógott a csapatból.  

Gaál Zsóka a magyar válogatott legeredményesebb játékosa lett, amiért különdíjban részesült! Igazán szép születésnapi ajándék, hiszen nem titok, május 2-án tölti be a tizenegyedik évét, amelyhez a 8400.Infó.hu elsőként gratulál, nagyon sok boldogságot, további ragyogó sikerekben gazdag pályafutást kívánunk! 

Zsóka számára nagy megtiszteltetés, hogy a tavaly ősszel Kínában megrendezett Rapid Sakk Csapat Világbajnokságon az U-12-es bronzérmes magyar válogatott után hazánk ifjúsági válogatottjában is számítottak kitűnő játékára. Meg is hálálta a bizalmat, hiszen mindkét mérkőzésen legyőzte Lengyelország bajnoknőjét!

A nagyreménységű sakkozó hölgy eddigi csodálatos hétéves pályafutása alatt elért egyedülálló sikereihez szívből gratulálunk! Bízunk benne, hogy jövőbeni pályafutása során sok-sok csillogó éremmel örvendezteti meg hazánkat és Ajka városát, valamint jelenlegi sportegyesületét, a Tapolcai VSE-t! Ez bizonyára sikerül is neki, hiszen hazai és nemzetközi sikereinek köszönhetően a képzeletbeli sakktáblákon ő a „KIRÁLYNŐ!”

(forrás: https://8400.info.hu/gaal-zsoka-volt-a-legjobb-a-magyar-ifjusagi-valogatottban-mindket-jatszmaban-gyozott-a-lengyel-bajnok-ellen/)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.