2024. május 4.
Kiderült, mely városokban jó lakni

Kiderült, mely városokban jó lakni

Az Otthon Centrum idén harmadik alkalommal készítette el a 20 ezer főnél népesebb városok életminőség szerinti rangsorát. 2018-ban eszerint Egerben, Veszprémben, Szekszárdon és Tatán a legjobb az élet.

A rangsort az ingatlanárak, a foglalkoztatottak aránya, az ingázás, a háziorvosok ezer főre vetített aránya, és a településre beköltözöttek száma alapján állították fel, melyhez a saját, ingatlanpiaci adataikhoz a KSH által gyűjtötteket használták fel.

Az első tíz helyből 6 fővárosi kerület, a négy vidéki város pedig Eger, Veszprém, Tata és Szekszárd. Az előző évben a helységek nem változtak, viszont néhány fővárosi kerület helyett a vidéki városok kerültek előrébb. A legmagasabb a fővárosi 1. kerületben az életszínvonal.

A vidéki városok közül Veszprém a második legélhetőbb a rangsor szerint. Sokan költöztek a városba és a foglalkoztatás is kedvező mértékű. Veszprémben és Szekszárdon is jellemző, hogy nem kell sokat ingázni a munkahelyekre, amit természetesen biztosít az is, hogy ezek a városok nem nagy méretűek és a közelben rengeteg munkahely érhető el.

A nagyobb lakosságszámú városok a középmezőnyben szerepelnek, mert, bár az ellátottság és a foglalkoztatottság magas, méretükből fakadóan a munkába járás több időt igényel. Budapest agglomerációjából a legjobb eredményeket Budaörs és Gödöllő érték el.

Megosztás