2024. május 4.

Naperőmű épül Ajkán

Közel másfél milliárd forintos beruházással az Észak-Dunántúl legnagyobb, napenergiát hasznosító naperőműve épül az ajkai erőmű egyes számú, szürkeiszap kazettáján.

A projektet megvalósító és üzemeltető energiatermelő cég vezetői elmondták, Nuygat-Európában és a világ más területein, így az Egyesül Államokban is már bevett dolog a megújuló energiatermelésre használják az iszaptereket. A rekultivációt végző cégeknek még harminc évig utógondozási kötelezettségük van, amelyhez a költségeket a megújuló energiákkal teremtik elő főként. A beruházásokat emellett azért is végzik iszapos területeken, mert ezek nem annyira értékes területek, és a megújuló energiák megtérülési ideje sokáig eltarthat.

A most épülő naperőművet az erőmű egyes számú, mintegy húsz hektáros kazettáján banki finanszírozás mellett mintegy másfél milliárd forintból építik fel. Az itt megtermelt energia az országos hálózatba is bekerül a megújuló energiapiachoz képest kedvezőbb árral. Az erőművet Veszprémben gyártott, közel 20 ezer, 270 wattos napelempanelből építik meg, a tervek szerint egy év alatt elkészülnek.

Megosztás